A francia konyha évekkel ezelőtt igen nagy népszerűségnek örvendett hazánkban is, az olasszal karöltve. Míg az olasz ételeket inkább a tészták gazdagsága jellemezte és az olcsóbbak közé tartozott, addig a francia valamivel drágábbnak számított. Napjainkban az ázsiai gasztronómia hódit nálunk is és természetesen az amerikai típusú gyorséttermek. Ez köszönhető talán annak, hogy az emberek munkaideje a legtöbb helyen megváltozott így a dolgozók, de az iskolába járó gyerekek is többet étkeznek házon kívül. Azt hiszem, francia típusú gyorséttermet még nem láttam.
Ez azt is jelenti, hogy ők szeretik megadni a módját és nem kapkodják el. A francia gasztronómia említésekor a legtöbb embernek a finom borok és a gondosan összeválogatott jó minőségű alapanyagokból elkészített ételek jutnak eszébe, egy kis sajttal karöltve. A francia konyha főzési technikái eléggé egyszerűek, igazából a titok, a jó minőségű alapanyagokban és az ízek összehangolásának mesterségében rejlik. Amikor ez biztosított, akkor nem nehéz jó ízű ételt összehozni. A főételekhez gyakran használnak halat, rákokat, illetve tenger gyümölcseit, mivel tengerparti országról van szó.
Nem vetik meg a vadhúsokat sem, elsősorban nyulat és őzet találunk a szakácskönyvekben. Természetesen, mivel nagy országról van szó, amelyik igen büszke a gasztronómiai hagyományára, érdemes áttanulmányozni a különböző tájegységek ételeit. Ha esetleg személyesen látogatunk el az országba a pékségek gazdag kínálatát sem szabad kihagyni esetleg egy jó kávéval társítva.